lauantai 13. tammikuuta 2018

Varamummilassa

Viikko sitten lauantaina kotonamme oli hiljaista - ellei nyt lasketa sitä, että Eppu Normaali -dokumentti tuli televisiosta. Kotona oli rauhallista, sillä jotain puuttui. Lapsi oli yökylässä.

Siinä ei sinänsä ole mitään ihmeellistä, onhan lapsi yökyläillyt runsaan vuoden ikäisestä saakka mummilassa. Tällä kertaa lapsi ei kuitenkaan ollut vanhempieni luona, vaan hieman kauempana, aina naapurikunnassa asti. Lapsi oli paikassa, jota kutsumme varamummilaksi, koska paikka on oikeasti jonkun mummila. Lapsi oli ensimmäistä kertaa tilapäishoidossa koko viikonlopun. Tilapäishoito tarkoittaa vapaata minulle, koska olen lapsen omaishoitaja. Tilapäishoito toteutui meidän tapauksessamme perhehoidossa. Kerran kuukaudessa eräs pariskunta ottaa lapsen luokseen viettämään melko tavallista "mummolaelämää".

Saimme tuon perhehoitopaikan syksyllä, ja alkuun lapsi vietti siellä pari lauantaipäivää niin, että veimme hänet sinne aamupäivällä ja haimme illalla. Nyt oli ensimmäinen kerta, kun lapsi oli hoidossa koko viikonlopun. Voitte arvata, että jännitti. Kirjoitin erääseen Facebookin suljettuun ryhmään tuntemuksistani näin:
...Oma olo on tosi ristiriitainen. Jännittää ihan pirusti, kun lapsella on menossa uuden epilepsialääkkeen kokeilu. No onneksi perheessä on asiantuntemusta sairauden suhteen. Syyllisyys painaa: Onko tämä nyt oikeasti tarpeellista? Ikävä vaivaa jo etukäteen, kun kesästä saakka napanuora on ollut tosi lyhyt. Mitenköhän saan viikonlopun kulumaan? Meneekö aika maanisesti touhutessa vai makaanko lamaantuneena sohvalla... 

Ehkä pikkuisen lipsahti maanisen touhuamisen puolelle. En vain uskaltanut olla tekemättä mitään. Kun sain lapsen sunnuntaina kotiin, kirjoitin näin: Viikonloppu meni hyvin, niin meillä vanhemmilla kuin lapsellakin. Oli yllättävää, kuinka paljon viikonlopussa olikaan tunteja. Paras hetki oli kuitenkin, kun mentiin hakemaan lasta ja hän tuli heti halaamaan. 

Olen vielä jotenkin vereslihalla tämän tilapäishoitoasian kanssa. Tiedän, että lepo on tarpeen. Tiedän myös, että lapsi ei mene rikki, vaikka hän meneekin kerran kuukaudessa tilapäishoitoon. Hänellä on hyvä siellä, sillä "varaisovanhemmat" hoitavat lasta kuin omaansa. Silti olo on syyllinen. Syyllisyyden tunne kumpuaa siitä, että syvällä sisimmässäni olen pettynyt itseeni, kun en jaksa kaiken aikaa.

Tähän täytyy nyt vain tottua, tämä on meidän elämäämme. Siitä olen kuitenkin kiitollinen, että eilen kaikki oli taas "normaalisti" ja meillä oli pizzaperjantai. Kyynel silmäkulmassa katselin lasta, kun hän vahti uunissa paistuvaa pizzaa.

4 kommenttia:

  1. Osaat niin hienosti analysoida tunteitasi. Inusta tuntuu välillä että vaan hukun niiden alle, tunteiden joita en osa käsitellä tai joista en saa kiinni. Riittämättömyys, pettymys, syyllisyys... Usein varmasti turhaankin. Itsetutkiskelun paikka. Blogistasi saa usein voimia ja ajattelemisen aihetta.

    VastaaPoista
  2. Kiitos kommentistasi. Jos aivan rehellisiä ollaan, niin en minäkään mikään tunteiden käsittelyn mestari ole. Vatvon asioita, suren turhaan ja lyön päätä seinään. Enkä varsinkaan osaa puhua tunteista. Kirjoitukset syntyvät usein pitkän mietinnän jälkeen.

    VastaaPoista
  3. Ihana teksti! Kiitos!
    Itsellänikin on lapsi ja olen hänessä todella pahasti kiinni (jonkun verran kyllä on napanuora kasvanut kuitenkin :) ).
    Ymmärrän hyvin kuinka ristiriidassa tunteet voi olla, ja varsinkin tunteet ja järki.
    Itselläni on niin vahva tarve tietää ja hallita asioita. Tiedänhän miten lastani pitää hoitaa.
    Itselleni on vaikea luottaa, että toisetkin tietää. Ja hyväksyä, että asioita voi hoitaa monella tavalla ja muut tavat voi olla yhtä oikeita ja hyviä tai parempia kuin omat.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentistasi :)
      Minusta on tärkeää, että lapsi pääsee näkemään vähän toisenlaistakin elämämää. Ja näkee ja kokee, että monet ihmiset välittävät hänestä. Vaikka kyllä se kipeää tekee olla lapsesta erossa.

      Poista